Logo
  • bild
    Modelling: Studio R., Foto: Herbert Schwingenschlögl
  • bild
  • bild
  • bild
    Modelling: Studio R., Foto: Herbert Schwingenschlögl
  • bild
    Modelling: Studio R., Foto: Herbert Schwingenschlögl
  • bild
  • bild
  • bild
  • bild
  • bild

Pius Viertel Ingolstadt

URBAN PLANING, INGOLSTADT
COMPETITION:2002, 1st prize
CLIENT:GWG, Gemeinnützige Wohnungsbaugesellschaft mbH
TOTAL SIZE:12,2 ha

Reorganisation of resting traffic and improvement of habitation within the scope of the loan program „Social City Ingolstadt".
The examination of the banality of a 60tes housing estate as a living space causing simply designing strategies.
The redensification of the residential area with parking garages is resolved with topografic interventions. Situated at the boarder of the quarter they act as a sound absorber, laying traffic and give back landscape.
Clarification and fortification of the existing building and landscape configuration with partly roofed lanes and storerooms as spots for comunication are giving human scale and defing borders and spaces.
These interventions are enabling inhabitants complex use of free space.
The ten year lasting constructin prozess is moderating and shadowing by the architects. The intension is to give back to the quarter, encourage and interprete contemporary the original concept – Living in a Park of Landscape.

facebook download pdf
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information