Logo
  • bild
  • bild
  • bild
  • bild
  • bild

City of Vienna, Stephansplatz, Kärnter Straße, Graben

open, EU-wide competition, honorable mention
CLIENT:Vienna Municipal Government
COMPETITON:2007, honorable mention
PARTNERSHIP WITH:Wilhelm Dessulemoustier, civil engineer

For the redevelopment of the pedestrian zone in Vienna's historic center, Veit Aschenbrenner developed a concept that responds contextually to the network of public spaces in a unifying yet differentiated fashion.
The design for everyday use is pared down: tidying up and clearing out, and thereby recovering public space, are top priorities.
A pattern of granite surfaces in a variety of colors constitutes the basis of the composition. The ground surfaces are articulated by superimposing the areas required by the program on the edges with the projection of the building fronts.
These surfaces are all treated as an urban square. Mixed use of the surface area, but with a clear priority for pedestrians.
The stands that are set up temporarily at Christmas are integrated in a 3-dimensional framework. They are bundled and sheathed in a Christmas motif.

facebook download pdf
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information